TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

KONFERANSLAR (K)
  • 1,894

Total Protezler ve Oklüzyon


TDB Akademi, dişhekimlerinin vermekte oldukları ağız-diş sağlığı hizmetinin kalitesini yükselterek toplumun ihtiyaçlarının daha etkin bir şekilde  karşılanabilmesi için bilimsel temelli bilgi güncelleme ye ve gelişmeye imkan verecek konferanslar programlamıştır. TDB Akademi gerek konuları gerekse konuşmacıları ile geniş bir yelpazede planladığı bu konferanslarla meslektaşlarının mezuniyet sonrası meslek hayatlarında ihtiyaçları olan sürekli değişim ve gelişime katkı vermeyi hedeflemektedir.


Mesleki gelişim için düzenlenen bu konferanslara katılım ücretsiz olup kayıt zorunludur.   


TAM PROTEZ VE OKLUZYON

Tam protezlerde , alt çenenin çeşitli fonksiyonel hareketlerinde özellikle çiğneme fonksiyonu esnasında lateral, protrusiv ve vertikal hareketlerin oluşması ve koordinasyonunda okluzyon kavramının önemini bilmek gerekir.

Oklüzyon, çiğneme sisteminin neuromuscular kontrolü altında karşıt dişler arasındaki herhangi bir temas ya da temasların varlığı olarak tanımlanır.

İdeal oklüzyon; stomatognatik sistemle uyum içinde olan, etkin çiğnemeyi sağlayan, fizyolojik fonksiyonlarda anormallikler oluşturmadan iyi bir estetikle birlikte kondillerin sentrik ilişki konumunda, maksimum interküspidasyonda meydana geldiği oklüzyon olarak tanımlanabilir.

Oklüzyonun tam ve uyumlu olarak gerçekleşmesinde dişler ile birlikte; kemikler, kaslar, bağlar, periodonsiyum ve temporomandibular eklem de önemli etkenlerdir.

Tam protez hastalarında protezin stabilitesi ve çiğneme etkinliğini belirleyen protezle ilgili önemli faktörlerden biri de okluzyondur. Tam protezlerin çiğneme kuvvetlerinden etkilenebilecek olan retansiyon ve stabilitesinin optimizasyonu için, oklüzal yüz tasarımının iyi planlanması gerekmektedir.

Tam protez oklüzyonu, doğal dişlerden farklı bir destek sistemine dayanır. Tam protezler altındaki sert ve yumuşak dokuların devamlı değişim göstermesi kaide plağının konumunu ve üzerlerinde taşıdıkları oklüzyonu bozar.

Doğal dişlerde bilateral balans (çift taraflı denge) nadirdir, eğer mevcutsa dengeleme tarafı çatışması olarak kabul edilir. Tam protezlerde ise, protez kaidesinin stabilitesi için çift taraflı (bilateral) balans istenir.

Bilateral balanslı oklüzyon veya çift taraflı dengeli oklüzyon, tam protezlerde en çok kullanılan okluzyon tipidir. Doğal dişlere uygulanan sabit restorasyonlarda bu tip oklüzyon kullanılmaz .

 

  • İlgili Kişi

       
       

  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : TDB Akademi - İzmir Dişhekimleri Odası Bilimsel Etkinliği
    Etkinlik Alanı :

  • Zaman

  • Yer

    İzmir Dişhekimleri Odası

  • Ücret