TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

KONFERANSLAR (K)
  • 1,545

Dişhekimliğinde Botoks


TDB Akademi, dişhekimlerinin vermekte oldukları ağız-diş sağlığı hizmetinin kalitesini yükselterek toplumun ihtiyaçlarının daha etkin bir şekilde  karşılanabilmesi için bilimsel temelli bilgi güncelleme ye ve gelişmeye imkan verecek konferanslar programlamıştır. TDB Akademi gerek konuları gerekse konuşmacıları ile geniş bir yelpazede planladığı bu konferanslarla meslektaşlarının mezuniyet sonrası meslek hayatlarında ihtiyaçları olan sürekli değişim ve gelişime katkı vermeyi hedeflemektedir.


Mesleki gelişim için düzenlenen bu konferanslara katılım ücretsiz olup kayıt zorunludur.   


Botoks, tıpta ve diş hekimliğinde nöromüsküler aktiviteyi belirli bir süre boyunca bloke ederek çeşitli endikasyonlarda tedavi ya da kozmetik amaçlarla kullanılan ve Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen bir toksindir. Botoks (BTX) adı ‘’botulinum’’ ve ‘’toksin’’ sözcüklerinin ilk hecelerinden türetilmiştir.

ETKİ MEKANİZMASI

BTX tek zincirli bir polipeptid olarak sentezlendikten sonra endojen bakteriyel proteazlar yardımıyla ikili zincir formunu alır. 100 kDa ağırlığında “ağır” ve 50 kDA ağırlığın da “hafif” olarak ayrılan bu iki zincir disülfid bağı ile bir arada tutunur. Bakteri kültüründen elde edildiğinde ağırlıkları 300-900 kDa arasında değişmektedir.

BTX ağır zincirinin karboksi terminali presnaptik kolinerjik nöromusküler son plaktaki bağlanmadan sorumlu yapıdır. Ekstra selüler bağlanma sonrası toksin reseptör bağımlı endositoz ile membranı geçer bunun sonucunda bir kanal yapısı oluşturarak hafif zinciri sitozole ulaştırır.17,18 Sinaptobrevin, SNAP-25 ve sintaksinden oluşan aktif protein kompleksi olan “Soluble N-ethl ymaleimide sensitive fac tor Attachment protein Recep tor (SNARE)” kompleksinin varlığında, Ach taşıyan veziküller hücre membranı ile birleşerek içerdiği Ach ’in nöromusküler kavşağa veya ekrin bezlerin otonomik boşluklarına salınmasını sağlar. Hafif zincir ise bu protein kompleksindeki (SNARE) bir alanı ortadan kaldırarak Ach salınımını engeller .

Günümüzde BTX kullanımı,estetik amaçlı uygulamaların dışında,fokal kas distonileri, hipertrofiler,parafonksiyonlar ve müsküler kontraksiyonlar endikedir.Dişhekimliği açısından ele alındığında, çiğneyici kas (m.masseeter, m.temporalis, mm.pterygoidei med. ve lat.) hipertrofileri ve hiperaktiviteleri, bruksizm, çene-yüz bölgesi distonileri, distonilere bağlı TME dislokasyonları, postoperatif mimik kas problemlerinin estetik açıdan düzeltilmesi için tek başına veya dolgu malzemeleri (kollajen, hiyalüronik asit, otojen yağ dokusu) ile kombine olarak, kas spazmları, tikler, tükrük bezleri ile ilgili malfonksiyonlar (hipersalivasyon, Frey sendromu), myofasiyal ağrı ve diğer ağrı kontrollerinde, ortognatik cerrahi sonrası m.geniohiyoideus’un inaktive edilmesi BTX’un başlıca kullanım alanlarıdır.

1.GUMMY SMILE

Hiperfonksiyonel kas kaynaklı gummy smile olgularında cerrahi olmayan alternatif bir yöntem botulinum toksin kullanımıdır.Dudak levator kaslarının kontraktabilitesi botulinum toksin enjeksiyonu ile zayıflatır.

2.MASSETER KAS HİPERTROFİSİ

Masseter kas hipertrofisi, masseter kasının tek veya çift taraflı büyümesi ile karakterize nadir görülen bir problemdir.

Mandel ve Tharakan 2009 yılında yayınladıkları vaka raporunda bir hastaya yapılan klinik muayene ve CT görüntüleri ile tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak uniletarel masseter hipertrofisi tanısı konulmuş. Masseter kası dışında bir problemi olmadığı doğrulanmış. Kozmetik olarak fasiyal asimetriden rahatsız olan hastaya BTX uygulanmış. 4 ay sonraki takip kontrolünde masseter kas atrofisi ve fasiyal asimetrinin kaybolduğu izlenmiştir.

Burcu Baş ve ark.(2010)’da tek taraflı çiğneme alışkanlığına  bağlı gelişmiş masseterik hipertrofili ve etiyolojisini tespit edemedikleri bir diğer hipertrofili hastaya botulinum toksini A uygulamışlardır. MRI ve ultrasonografik görüntüleme yöntemleri ile altında yatan patoloji olmadığını saptadıktan sonra botoksu masseter kasına intramusküler olarak uygulamışlardır. Her iki hastada da 3 ay sonra masseter kas atrofisi ve memnun edici fasiyal görüntü olduğunu bildirmişler.

Araştırmanın sonunda yumuşak dokuda değişiklikler izlenirken, kemikte değişiklik görülmemiştir. Masseter kas hacmi %30’luk bir azalma göstermiş ve fasiyal kontürde bir gelişme görülmüştür.

3.OROMANDİBULAR DİSTONİ (OMD)

Oromandibular distoni, TME çevresindeki ve perioral kaslarda ortaya çıkan istemsiz, tekrarlayıcı, bazen uzun süreli olabilen kas kontraksiyonları olarak tanımlanabilir.

OMD tedavisinde alternatif tedavi yöntemi olarak BTX ile presinaptik alandaki asetilkolin salınımı bloke edilmesi ve sistemik bir etkisi olmadan kas aktivitesinin zayıflatılması başarı ile uygulanmıştır.Pek çok çalışma, botulinum toksin enjeksiyonu ile 90-95 % oranında bir yanıt alındığını doğrulamıştır.

BTX-A enjeksiyonu ağız tabanına, çiğneme kaslarına ve dil ekstrinsik kaslarna yapılabilir.En sık karşılaşılan yan etkiler çene kaslarında güçsüzlük, gülümsemede bozulma, disfaji, nazal regüritasyon ve çene tremorudur, ancak bu etkiler doz ayarlanması ve uygun teknik kullanılması ile azaltılabilir.

4.BRUKSİZM

Bruksizm, gündüz ve gece oluşabilen, diş sıkma, gıcırdatma gibi hareketlerin oluşturduğu parafonksiyonel aktivitedir.

Botulinum toksin enjeksiyonu bruksizm sıklığını azaltmış.Bu enjeksiyonlar bruksizm tedavisinde gece zamanlı oral splint takılması kadar etkili bulunmuş.Dahası massetere veya temporal kasa 100 ünitenin altında yapılan botulinum toksin enjeksiyonları güvenilir olduğu belirtilmiştir.

5.TEMPORAMANDİBULAR EKLEM BOZUKLUKLARI (TMD)

TME bozuklukları tanım olarak eklemi, çiğneme kaslarını ve bunlara bağlı yapıları içeren, yüz ve çeneleri etkileyen baş-boyun ve kronik yüz ağrıları ile seyreden patolojileri içermektedir.

TME bozukluklarında BTX-A tedavisi ile eklem ve masticator kas ağrısının, ağız açıklığındaki azalmanın tekrarlayan eklem dislokasyonlarının ve çiğneme kaslarındaki hiperaktivitenin üstesinden gelinmeye çalışmaktadır.                  

 6.CERRAHİ SONRASI RELAPSIN ÖNLENMESİ

Mandibulanın öne alındığı double-jaw veya Obwegeser operasyonu gibi ortognatik cerrahi girişimlerde relapsı önlemek için geniohyoid kasın paralizisinde BTX kullanımı bildirilmiştir.

Rijit internal fiksasyonun uygun olmadığı çene kırığı vakalarında kırık parçaya gelen yer değiştirici kuvvetleri azaltmak ve stabilizasyonu daha iyi sağlamak için kas hareketini önlemede botoks kullanılabilir.

7.MİYOFASİYAL AĞRI VE OKLUZAL KUVVET ÖZELLİKLERİNİ İYİLEŞTİRME

BTX-A'nın bruksizimli hastalarda miyofasiyal ağrı semptomlarını azaltmak için bruksizm tedavisinde etkili olduğu bildirilmiştir. BTX-A, okluzal kuvvetin devrilmesinde bruksizmin tedavisinde belirgin avantajlara sahiptir.

BTX-A'nın bruksizimli hastalarda miyofasiyal ağrı semptomlarını azaltma ve oklüzal kuvveti azaltmada etkili olduğu izlenmiştir.

 

 

  • İlgili Kişi

       0332 350 67 12
       

  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : Konferans
    Etkinlik Alanı :

  • Zaman

  • Yer

    Bayır Diamond Otel Selçuklu/KONYA

  • Ücret

    Katılım ÜCRETSİZDİR.
    Kayıt ZORUNLUDUR.