TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

KONFERANSLAR (K)
  • 950

Altı yaş dişlerini ne zaman ve ne için çekmeliyiz,kontrollü diş çekimi ve daimi diş jermi eksiklerinde erken tedavi alternatifleri


TDB Akademi, dişhekimlerinin vermekte oldukları ağız-diş sağlığı hizmetinin kalitesini yükselterek toplumun ihtiyaçlarının daha etkin bir şekilde  karşılanabilmesi için bilimsel temelli bilgi güncelleme ye ve gelişmeye imkan verecek konferanslar programlamıştır. TDB Akademi gerek konuları gerekse konuşmacıları ile geniş bir yelpazede planladığı bu konferanslarla meslektaşlarının mezuniyet sonrası meslek hayatlarında ihtiyaçları olan sürekli değişim ve gelişime katkı vermeyi hedeflemektedir.


Mesleki gelişim için düzenlenen bu konferanslara katılım ücretsiz olup kayıt zorunludur.   


Altı Yaş Dişleri Ne Zaman ve Ne İçin Çekmeliyiz, Kontrollü Diş Çekimi

Daimi dişlenmeye ait okluzyonun kurulumunda kilit rol üstlenen, çiğneme fonksiyonuna önemli derecede katkısı olan, diğer dişlerin sürmesi için rehber görevi gören daimi birinci büyük azı dişlerinin çürük ya da gelişimsel defektlere bağlı olarak öngörülen olumsuz prognozları nedeniyle mecburen çekildiği durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ancak daimi bu dişlerin erken veya geç yapılan çekimleri sonucunda kalan dişlerde devrilmeler, yer değiştirmeler, okluzyon bozuklukları görülebilmektedir. Tek taraflı çekimleri sonucunda ise; orta hat sapmaları, karşıt dişte uzama, iskeletsel ve dental asimetri, tek taraflı çiğneme alışkanlıkları ve TME bozuklukları meydana gelebilmektedir. Bu patolojik durumların engellenmesi ve okluzal ilişkilerin stabilitesini devam ettirmek adına, zayıf prognoz söz konusu olmasa bile, uygun şartları sağlamak koşuluyla karşıt ark (kompenzasyon çekimi)  ve / veya arkın diğer tarafındaki (balans çekimi)  birinci büyük azı dişlerinin kontrollü bir şekilde çekimleri yapılarak, daimi ikinci büyük azı ve takiben üçüncü büyük azı dişlerinin meziale doğru sürüklenmesi ile uygun bir okluzal ilişki elde etmenin mümkün olacağı ileri sürülmektedir. Özellikle Class I olgularda ideal tedavi planlaması ile yapılan kontrollü çekimlerin sonucunda ekstra zaman, maliyet ve emek gerektirebilecek olan ortodontik tedavi ya da protetik tedavileri yapmaktansa, spontan olarak kabul edilebilir bir okluzyonun temini mümkün olabilmektedir.

Daimi Diş Jermi Eksikliklerinde Erken Tedavi Alternatifleri

 

Konjenital diş eksiklikleri, dental anomalilerin en sık görülen formlarından biri olup; tedavilerindeki farklılıklar, tedavi planlaması ve olguların yönetimi açısından klinisyenleri zorlayan bir durumdur. Tedavi seçenekleri, hastanın özelliklerine göre oldukça çeşitlilik göstermekle beraber, bu olguların erken teşhisi, tedavi sonrası uzun dönem sürdürülebilir ağız sağlığının elde edilmesinde daha efektif olmakta ve tedavi sürecinin hasta açısından daha az invaziv, daha az maliyetli, daha doğal ve hasta memnuniyeti açısından daha kabul edilebilir olmasını mümkün kılmaktadır. Konjenital diş eksikliklerinin geç dönemde teşhisi halinde tedavi alternatiflerinin sayısı azalmakta ve uzun dönemde başarı oranı düşmektedir. Dahası geç dönemde müdahale halinde, tedavi sürecine ilişkin komplikasyon gerçekleşme ihtimali de artmaktadır. Konjenital diş eksikliklerinde herhangi bir olgunun tedavisi kesin çekim ya da kesin dişin ağızda bırakılması şeklinde değildir. Her olgunun tedavi planlaması kendi içinde; dişin prognozu ve olgunun profili değerlendirilerek gerçekleştirilir. Bu olguların erken dönem tedavileri alternatifleri kapsamında; persiste süt dişlerinin hemiseksiyon, kontrollü mölleme ya da bunların kombinasyonu ile çekilerek ideal oklüzyonun sağlanması, dişin mölleme yeniden boyutlandırılarak ya da kompozit rezinler veya sabit protetik restorasyonlar yardımıyla premolar diş morfolojisi kazandırılarak ağızda tutulması gibi tedavi alternatifleri planlanmaktadır. Ayrıca, teşhis yaşı ya da planlanan tedavi ne olursa olsun, konjenital diş eksikliklerinin tedavisinden sonraki süreçte hasta kontrollerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi tedavinin sonuç başarısını artırmaktadır.   

  • İlgili Kişi

       0507 702 07 82
       

  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : TDB Akademi - Elazığ Dişhekimleri Odası Bilimsel Etkinliği
    Etkinlik Alanı :

  • Zaman

  • Yer

    Elazığ Akgün Otel Altın Kubbe Toplantı Salonu

  • Ücret