TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

SE Modül Programı
  • 202

Protez



1.Hassas Bağlantılı Protezler ve Yapım Teknikleri (Prof. Dr. Şafak Külünk)

Hassas Tutuculu Protezler

 

Hastaların diş hekimine en sık başvurma nedenleri arasında parsiyel veya total diş eksikliği bulunmaktadır. Parsiyel diş eksikliği uygulamalarında sabit ve hareketli protez yaklaşımları ile hastanın fonetik, estetik ve fonksiyonel beklentileri karşılaşılmaya çalışılmaktadır. Geleneksel kroşeli iskelet parsiyel protezlerde karşılaşılan retansiyon, stabilite ve estetik yetersizliklerden ötürü bu vakalarda implant üstü sabit tedavilerinin yanında diş destekli ve implant destekli hassas tutuculu hareketli tedavi uygulamaları yaygın olarak tercih edilmektedir. Hassas tutuculu protez uygulamalarında vaka seçimi, teknik ve hekim bilgi ve becerisi restorasyonun başarısını ve sağ kalımını etkilemektedir. Bu sunumun amacı diş hekimliği uygulamalarında hassas tutucu protezlere karar verirken hassas tutucu çeşitlerini ve hassas tutucu seçimini etkileyen kriterleri bilmektir.



2.Dijital Tam Protezlerin Klinik Pratiğinde Avantaj ve Dezavantajları (Prof. Dr. Hanefi Kurt)

 Dijital tam protezlerin klinik pratiğinde avantaj ve dezavantajları.

           

 Tam protezler genellikle çok ilgi çeken bir iş olarak görülmemektedir. Bunun nedenlerini şöyle özetleyebiliriz. Uzun bir tedavi süreci sonrasında bile protezin doku uyumu hep bir sorun olmuştur. Protez kaide maddesinin büzülmesi hastaların teslim sonrası sık sık kliniğe gelişinin altındaki önemli faktörlerden biridir. Çok fazla kontrol hekim ve hasta için ekstra maliyet, zaman kaybı ve mutsuzluk olarak geri dönmektedir. Artık monomer varlığı daha fazla alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olmaktadır. Tam protezlerin teorik ve pratik eğitimlerine ayrılan zaman gittikçe azalmaktadır. Ancak dünyadaki yaşlanan nüfus ve protez ihtiyacındaki artış düşünüldüğünde yetersiz ve umutsuz bir durum gibi durmaktadır. Dijital tam protezler bu sorunların ortadan kaldırılmasına aday olarak, daha kısa sürede, doku uyumu daha iyi olan, kırılmaya daha fazla dirençli, artık monomeri minimuma indirilmiş bir iddia ile ortaya çıkmıştır.

 

3.Dijital Tam Protezlerin Klinik ve Laboratuar Basamakları  (Prof. Dr. Hanefi Kurt)

    Dijital tam protezlerin klinik ve laboratuar basamakları.

   Günümüzde üzerinde en çok araştırılan ve geliştirilmeye çalışılan tam protez grubu dijital tam protezlerdir. Bu konuda pek çok firma çalışmalar yapmaktadır ancak ülkemizde aşağıdaki bazı üreticilerin ürünlerine ulaşma çalışma fırsatımız olmuştur. Bu firmalar; Dentca (Mitsui Chemicals), Avadent (Global Dental Science LLC), Baltic Denture System (Merz Dental), Wieland Digital Denture (İvoclar Vivadent), Ceramill Full Denture System (AmannGirrbach), 3D Printed tam protezlerdir. Bu sistemlerin hepsi ölçüden bitime kadar tüm basamakları içermektedir. Sistemlerde üretim hasta için ne kadar kişiselleştirilir ise o kadar tedavi süresi uzamaktadır. Genellikle sistemler başlangıç ölçülerini kendi tasarladıkları kaşıklarla almaktadır. Bunun yanında mevcut protez var ise bunların ölçü için kullanımı veya geleneksel yöntemle alınmış ölçülerin tasarım programına taranarak aktarımı da mümkündür. Sistemlerin bazıları ölçü seansında aynı kaşıklarla bazıları özel kaideler yardımıyla dikey boyut ve sentrik ilişkiyi tespit etmektedir. Tek seansta 3 seanslık işlem yapılmasının ardından kayıtlar tarayıcılar vasıtasıyla taranıp veriler her firmanın özel tasarım programı ile tasarlanmaktadır. Final üretimi polimerize edilmiş akrilik bloklardan eksiltme (kazıma) yada özel akrilik likitleriyle ilave (3D print) yöntemiyle elde edilmektedir. 

4.Total Dişsizlikte İmplant Protezler (Prof. Dr. Atilla Sertgöz)

 

TOTAL DİŞSİZLİKTE İMPLANT PROTEZLER

Total dişsizlik dişhekimliği pratiğinde hekimlerin hastalarını konvansiyonel protezlerle memnun etmekte en zorlandıkları alandır. Özellikle kretlerin aşırı rezorbe olduğu mandibular dişsizlik vakalarında uygulanan protezlerin stabilite, tutuculuğundaki yetersizlik ve buna bağlı olarak çiğneme problemlerinden dolayı total dişsizlik vakaları implantolojide kesin endikasyon olarak görülmektedir. Total dişsizlik vakalarında protezin artan mekanik stabilitesi, buna bağlı olarak hastanın memnuniyeti ve psikolojik rahatlığı ve önlenen dikey kemik rezobsiyonu implant uygulamasını destekleyen önemli nedenlerdendir. Günümüzde total dişsizlik vakalarının implant ile tedavisinde genellikle üç farklı tedavi planı  uygulanmaktadır. 1- İmplant ve doku destekli overdenture protezler 2- İmplant  destekli overdenture protezler 3- İmplant destekli sabit protezler. Total dişsizlik vakalarının tedavi seçeneğinde birtakım faktörler etkilidir; Hastanın beklentisi ve ekonomik durumu, alveolar kemiğin anatomik ve morfolojik durumu, çeneler arası ilişki, implantların ark üzerindeki dağılımı, lokalizasyonu ve sayısı, estetik gereksinimler. İdeal estetik ve fonksiyonel sonuçları elde etmek için bu faktörler tedavi planı yapılmadan önce değerlendirilmelidir. Hastanın ekonomik durumu yeterli olduğu ve hastanın hareketli protez kullanmak istemediği durumlarda diğer klinik faktörlerde incelenmek suretiyle uygulanan implant sayısı artırılarak sabit protezler yapılabilir. Fakat yetersiz kemik miktarı varlığında kemik augmentasyonu gibi ilave cerrahi operasyonlara ihtiyaç vardır ki bu gibi durumlarda sabit implant üstü protez yapımı kısıtlanmaktadır. Bu presentasyonda total dişsizlikte sabit protetik tedavi alternatifleri tartışılacaktır.

 

  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : Çok Disiplinli Modüler(ÇDM) Eğitim Programı ÇDM-4:Total Parsiyel Diş Eksiklerinde Tedavi Alternatifleri
    Etkinlik Alanı : Protez

  • Zaman


  • Yer

    ONLİNE

  • Ücret