TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

HASTA OKULU (HO)
  • 2,279

Engelli Hastada Ağız - Diş Sağlığı (HO 009)


"Hasta Okulu" çeşitli hasta gruplarına ve okul öncesi çocuklar için ebeveynlere ağız diş sağlığı ile genel sağlık sorunları arasındaki yakın ilişkinin anlatılacağı ve ağız-diş sağlığı hakkında bilgilendirmenin yapılacağı bir etkinlik türüdür.

Ağız-diş sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. 2011 yılında yayınlanan Birleşmiş Milletler Siyasi Deklarasyonu’nda yılda 36 milyon insanın ölümüne sebep olan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, solunum yolu hastalıkları, kanserler) ile başta diş çürüğü ve dişeti hastalıkları olmak üzere, ağız-diş sağlığını etkileyen hastalıkların aynı risk faktörlerini taşıdığı bildirilmiş, ağız-diş sağlığının korunmasının genel sağlığımızın da korunmasının en önemli ve birincil koşulunu oluşturduğu sonucuna varılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü verileri  diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını  yaygınlıkları ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunları olarak göstermektedir. 5-17 yaş grubu çocukların % 60`ında var olan diş çürüğü ve diş eti enfeksiyonlarının büyüme yetersizliğine ve anne adaylarında ilerlemiş dişeti hastalıklarının  8 kat daha fazla erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskine neden olduğu bildirilirken, ağız-diş sağlığı yetersiz olan 39-69 yaş grubu bireylerde kroner kalp hastalığı görülme riskinin 3-7 kat daha fazla olduğu ve yine kötü ağız hijyenine sahip olan bireylerde kronik solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin  de 4-5 kat daha fazla olduğu ifade edilmektedir.

Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları önlenebilir hastalıklar olmalarına rağmen, ülkemizde koruyucu ağız-diş sağlığı hizmetlerinin  yaygın olarak uygulanmaması ve tedavi taleplerinin de hizmete ulaşmadaki zorluklar nedeniyle karşılanamaması toplumun %60’ından fazlasında total dişsizliğin görülmesine neden olmaktadır.

Orta ve uzun vadede sadece ağız-diş sağlığı ile ilgili değil genel sağlıkla da alakalı  kamu kaynaklarında yaratacağı tasarruf imkânları düşünüldüğünde toplumun ağız-diş sağlığının korunmasının  ve genel sağlık sorunları ile ağız-diş sağlığı arasındaki yakın ilişkinin farkında olunmasının önemi açıktır.  

İşte bu nedenle TDB Akademi etkinlikleri arasında Hasta Okulunu oluşturmuştur.

Hasta okuluna katılım ücretsiz olup etkinlik saatleri 11.00-14.00 arasındadır.


Engelli bireylerin engellilik durumları ağız ve diş sağlığını çeşitli derecelerde ve farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Engelli bireylerin kas aktivitelerinin, motor becerilerinin ya da zihinsel işlevlerinin yetersizliği nedeniyle oral hijyen durumları, sağlıklı bireylere oranlara daha zayıf olarak saptanmaktadır. Özel bakım gereksinimi olan bireyler, oral hastalıklar açısından daha büyük risk altındadır. Sağlıklı bireyler ile kıyaslandığında daha fazla oral probleme sahip olmalarına rağmen engelli bireyler, sağlık hizmetlerine erişmede daha çok zorluk yaşamaktadırlar. Engellilik birtakım sağlık problemleri sonucu hayati işlevlerin kısıtlanması iken insanları asıl engelleyen ve gündelik yaşamlarını zora sokan faktörler bundan çok daha fazlasıdır. Bu faktörler Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Engellilik Raporu’nda; yetersiz politikalar ve standartlar, olumsuz tavırlar, yeterli hizmet sağlanmaması, hizmet iletimi sorunları, yetersiz finansman, yetersiz erişilebilirlik, danışma ve katılım yetersizliği, veri ve bulgu yetersizliği olarak sıralanmıştır. Toplumdaki engelli bireylere daha iyi bir ağız ve diş sağlığı sunulabilmesi için, diş hekimleri tarafından, uygun fiziksel koşullar sağlanarak, bireylerin özel bozukluk ve engellerine göre hazırlanan özel ağız – diş sağlığı programlarının uygulanması amaçlanmalıdır. Oral hastalıkların, genel sağlık ve özellikle var olan sistemik hastalıklar üzerine kötüleştirici etkisi olduğundan, bu bireylerin ağız ve diş sağlıklarının iyileştirilmesi ve var olan durumlarının korunması önemlidir. Bu bildiride engelli bireylere sunulması gereken ağız ve diş sağlığı hizmetleri değerlendirilmiş ve eyleme dönüştürülebilecek öneriler sunulmuştur.

  • Bilgi

    Etkinlik No : HO 009
    Etkinlik Türü : Hasta Okulu
    Etkinlik Alanı : Pedodonti

  • Zaman

    TARİH 08 Kasım 2016
    SAAT 11.00-13.00 Konferans 13.00-14.00 İkram

     

  • Yer

    ANKARAKızılırmak Mah. 1446. Cad. Alternatif İş Merkezi No:12/38 Çukurambar - Çankaya/ANKARA

  • Ücret

    Katılım ÜCRETSİZDİR.

    Kayıt ZORUNLUDUR