TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

SE Modül Programı
  • 170

Total ve Parsiyel Diş Eksiklerinde Keratinize Dokunun Önemi ve Tedavi Alternatifleri



Oral mukoza üç bölgeden oluşur: Dişetleri ve sert damağı örten mukozayı kapsayan çiğneyici mukoza; dilin dorsumunu örten özelleşmiş mukoza ve oral kavitenin diğer bütün yüzeylerini örten mukoz membran. Dişeti oral mukozanın, çenelerin alveolar proçeslerini örten ve dişlerin kolelerini çevreleyerek saran kısmıdır.

Dişeti anatomik olarak serbest, yapışık ve interdental dişeti olarak üç bölüme ayrılır. Yapışık dişeti, serbest dişetinin devamıdır. Sıkı, rezilient yapıda ve altındaki alveol kemiğinin periostuna sıkıca bağlıdır. Apikal yöne doğru da nispeten daha gevşek ve hareketli bir yapıya sahip olan alveolar mukoza ile devam eder. İki yapı mukogingival birleşim ile ayrılır.

Genellikle kesiciler bölgesinde en geniş şekilde bulunur (üst çene kesiciler bölgesinde 3,5-4,5mm, alt çene kesiciler bölgesinde ise 3,3-3,9mm). Yapışık dişeti genişliğinin en dar olduğu bölgeler birinci premolarlar hizasında olmaktadır (üst çenede 1,9mm,  alt çenede 1,8mm). Keratinizasyon, keratinositlerin bazal tabakadan başlayarak üst tabakalara ulaşıncaya kadar oluşan biyokimyasal ve morfolojik olaylar zinciridir.

Diş ve implant çevresinde yeterli keratinize doku bulunması bölgenin estetik ve fonksiyonel devamlılığı açısından oldukça önemlidir.


  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : Çok Disiplinli Modüler(ÇDM) Eğitim Programı ÇDM-4:Total Parsiyel Diş Eksiklerinde Tedavi Alternatifleri
    Etkinlik Alanı : Periodontoloji

  • Zaman

  • Yer

    ONLİNE

  • Ücret