TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ AKADEMİ

SE Modül Programı
  • 257

Protez



1.Dijital Gülüş Tasarımı (Dr. Şule Ünal)

 

Dijital Gülüş Tasarımı nedir?

 Bu konsept diş hekimlerine 3 yönden yardımcı olmayı amaçlamaktadır:

-Estetik planlama ve gülüş tasarımı oluşturmak,

-Vaka için gerekli uzmanlarla iletişimi sağlamak;

-Hastayı tedavinin süreci, sınırlamaları, beklenen sonucu hakkında bilgilendirmek ve motivasyon  sağlamak ve kendi gülüş tasarımının dizaynı sürecinin bir parçası olmasını sağlamak  sonuçta   iletişimi artırmak. 

Diş Hekimleri artık estetik beklentisi  çok  daha fazla hastalarla karşılaşmaktadır. Son günlerde biyolojik ve fonksiyonel problemleri olmayan dişlere sahip olmak yetmemektedir. Hastalar fiziksel özellikleri ile bütünleşmiş aynı zamanda duygusal yöndende harmoni içinde güzel gülüşler istemektedir.

Modern diş hekimliğinde bu sonuçları elde etmek için iyi bir hekim olmaktan öte şeylere ihtiyaç vardır. Gülüş tasarımcısına ihtiyacımız vardır. Bu aşamada   dijital gülüş tasarımı konsepti diş hekimlerine, hastanın problemlerini estetik olarak gözünde  canlandırmasına, muhtemel çözümleri anlamasına yardımcı olmaktadır.

İdeal estetik sonuçlar takım çalışmasına bağlıdır ,ekip üyeleri arasında mükemmel bir iletişimin gerekli olduğu interdisipliner bir yaklaşımın sonucudur. Dijital gülüş tasarımı’nın bir amacı da çok  basit bir şekilde iletişim sürecini  sağlamaktır.

Sonuç olarak; gülüşteki değişim süreci hastanın isteklerinin de değerlendirilmesini içermelidir.

Herbiri spesifik karaktere sahip farklı gülüş tasarımları yaratabiliriz. Anahtar hastanın morfo-psikolojik yönüyle uyum içinde olabilecek tasarımın keşfedilmesidir. Dijital gülüş tasarımı süreci kolaylaştıracak hasta ve diş hekimi arasındaki iletişim kanalını yaratma serüveninde yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

 Günlük tedavi planlamasında daha iyi görsel iletişim, ekip arasında daha iyi bütünleşme ve hasta ile daha iyi etkileşim dijital gülüş tasarımı’nın temelini oluşturmaktadır.

Hareket halindeki yüz, dudaklar, dişetleri ve dişler arasındaki ilşkiyi daha iyi anlamak için; hastanın yüzünün estetik analizinde fotoğraf ve video kullanımı esastır. Bu bilgilerin organizasyonunda basit bir slide prezentasyon software’i , ekip üyeleri ile iletişim için internet, hastaya sunulan görsel ve hareketli prezentasyon   ile tedavinin başlangıcında test etmesini onaylamasını sağlamaktadır.

2.Digital  Ölçü Teknikleri (Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan)

 Hasta kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasından cerrahi plakların hazırlanmasında CAD/CAM teknolojilerinin kullanımına kadar çok geniş bir alanı kapsayan “dijital diş hekimliği” kavramının en önemli unsurlarından biri de hiç şüphesiz ki bilgisayar destekli ölçü alım yöntemlerinin kullanılmasıdır. Tercih edilecek dijital ölçü cihazlarına veya yöntemine bağlı olarak da iş akışımızı tam dijital veya yarı dijital iş akışları olarak tanımlarız. Yarı dijital iş akışlarında esasen laboratuvar tipi optik tarayıcılar kullanılırken tam dijital iş akışının asıl kahramanları ağız içi tarayıcılardır. Bu eğitimin esas amacı protetik alanda dijital iş akışını ve süreci tanımlamakla birlikte bu süreçte kullanılacak tarayıcılar hakkında da kapsayıcı ve karşılaştırıcı bilgiler sunmaktır. Doğru dijital ölçü yöntemlerinin ve tarama stratejilerinin bilinmesi, kendi çalışma portföyümüze göre neyi ne ölçüde tercih edeceğimizin belirlenmesi ve bu cihazların sunduğu özelliklerden en üst seviyede yararlanılabilmesi bizlerin hekim olarak bu alandaki “teknoloji okur yazarlığımızı” optimum düzeye taşıyacaktır. Bu eğitimde ayrıca dijital ölçü yöntemlerindeki farklılıkların nerelerden kaynaklandığı açıklanacak ve sonraki tasarım ve üretim aşamalarına ışık tutacak şekilde tek kron restorasyonlarından implant üstü restorasyonların dijital ölçülerinin alınmasına kadar farklı uygulamaların kısa bir giriş tanımlaması yapılacaktır

 

3.Posterior İndirekt Adeziv Restorasyonlarda Preparasyon Dizaynı (Doç. Dr. Gülbike Demirel)

Posterior İndirekt Adeziv Restorasyonlarda Preparasyon Dizaynı

Posterior indirekt adeziv restorasyonlar günümüzde klinik uygulamada sıklıkla tercih edilen restorasyon türlerindendir. İndirekt yaklaşım genellikle bir veya birden fazal tüberkülün kaplanması ihtiyacı ile belirlenir. Bu restorative prosedürde  ilk adım restorasyon sonrası dişin direncini değerlendirmek için kavite analizi yapmaktır. Değerlendirilecek yapılar sırasıyla interaksiyel dentin, sırtlar, pulpa odasının tavanı ve tüberküllerdir. Posterior indirekt adeziv restorasyonlar için farklı preparasyon tasarımları uygulanabilir. Butt joint marjin tipi, sınırlar çok kırılgan olduğunda bu sınırları korumak için kullanılır. Butt joint’in bir çeşidi olan bevel, estetiği artırmak amacıyla veya preparasyonun dış sınırında daha fazla mine yüzeyi oluşturmak için yararlıdır. Shoulder tipi marjinler genellikle tüberkül kırığının onarılması gereken durumlarda endikedir. İnterproksimal alanlarda, preparasyon tasarımlarından en sık kullanılanı slot tipi preparasyondur. Ridge-up preparasyon dizaynı bazı durumlarda marjinal sırtı daha koruyucu bir yaklaşımla restore etmek için yararlıdır. Restore edilen dişin prognozunu koruyucu bir yaklaşımla dengelemek için dişin kendine özgü durumu ve farklı alanları dikkate alınarak birden fazla preparasyon tasarımı kullanılır kullanılarak posterior indirekt adeziv restorasayonların preparasyonu tamamalanır.

4.Diş Kesimi Yöntemlerinde Digital Değerlendirme (Prof.Dr. Çetin Sevük)

 

Diş kesimi yöntemlerinde  digital değerlendirme

 

CAD/CAM, daha yaygın bir teknoloji haline geldikçe, bu sistemler aracılığıyla restorasyon oluşturmak için kullanılan malzemeler gelişmeye devam ediyor. Dijital olarak üretilen restorasyonlar, hastalara daha doğru bir uyum sunarken, üretim süresini aza

ltarak vakaya uygun materyal seçimine olanak tanımaktadır.

Bu noktada, materyal seçimi ile birlikte CAD-CAM sisteminin çalışma tekniğine uygun diş preparasyonu önem kazanmakta ve özellikle freze yönteminde, kuronun iç yüzeyinin oluşturulması, diş kesimi ile yakın bir ilişki içerisindedir.

 

5.Dijital İmplant Üstü Protetik ve Restoratif İşlemler (Prof.Dr. Bülent Cumhur Uludağ)

 

Dijital İmplant Üstü Protezler

Dijital implant üstü protezlerin tanımı yapılarak, dijital iş akışına uygun şekilde yapımı gerçekleştirilen vakalardan söz edilecektir.Bu vakalar immediate implant yükleme vakası,tam ark zirkonia köprü vakası , all-on four hybrid akrilik protez vakası , all-on five monolitik zirkonia köprü vakasıdır.Uygulama zorluğu basitten komplike olana şekilde sırayla dijital olarak nasıl yapıldığı anlatılan vakalarda ilgili literatürden de bahsedilmiştir. Literatür desteği alınarak vaka planlamasından itibaren protezin hastaya teslim edilmesine kadar, dijital ölçü ve  kapanış kaydının alınması aşamaları anlatılmıştır.

 

 

  • Bilgi

    Etkinlik No :
    Etkinlik Türü : Çok Disiplinli Modüler(ÇDM) Eğitim Programı ÇDM-5:Günlük Klinik Uygulamalarda Dijital Yakaşım ve Avantajları
    Etkinlik Alanı : Protez

  • Zaman

  • Yer

    ONLİNE

  • Ücret